Electric Banana Band - The StoryElectric Banana Band - The StoryElectric Banana Band - The Story
Electric Banana Band - The StoryElectric Banana Band - The StoryElectric Banana Band - The Story

Electric Banana Band
Det var inför julen 1976 som grafikern, musikern och sedermera filmaren Lasse Åberg fick i uppdrag av Sveriges Television att göra en serie barnprogram tänkta för tidiga julmorgnar. Följden blev "Trazan och Banarne", med Åberg och hans polare Klasse Möllberg som värdar i en studio ombyggd till djungel.

Programmen blev ojämförliga succéer när de sändes 1976-88. En morgon under premiärsäsongen såg 100 % av landets barn programmet, enligt en dåtida tittarundersökning. Det är enda gången något sådant inträffat. När Sveriges Television senare skulle reprisera "Trazan och Banarne" upptäcktes att någon råkat spela över banden. Åberg och Möllberg blev då så förgrymmade att de bestämde sig för att göra en helt ny serie. Det var till denna andra serie som studiobandet Electric Banana Band bildades - redan från start med trummisen Pelle "Giraffen" Lindvall och Janne "Zebran" Schaffer som musikalisk dynamo.

"Gruppens" succé blev total. De tre första albumen blev guldplattor på rekordtid och hitarna radades upp; "Banankontakt", "Ap-joddel", "Zwampen". En hel generation barn och vuxna kan nynna dessa refränger om vi så väcks i sömnen. Suget efter Electric Banana Band har aldrig avtagit och gruppen gör då och då "comeback". Det senaste albumet med nyskrivet material, "Nu e're djur igen", kom 2000.

Ursprungsmedlemmar

Lasse Åberg, Trazan:
Det finns flera stjärnor i Electric Banana Band. Men det var tack vare Lasse "Trazan" Åberg som det hela kom igång. Det var han som 1976 fick en beställning från Sveriges Television på ett barnprogram för den julens morgnar. Resultatet blev de coola, ofta mycket loja figurerna "Trazan och Banarne", med Klasse Möllberg som Banarne. Som i studions djungelmiljö filosoferade över Fantomens trikåer, Kalle Ankas svala klädsel och andra centrala ämnen. Dessemellan visade de bl a tecknade "Lucky Luke"-filmer och hoppade studsmatta.

När Sveriges Television senare skulle reprisera serien upptäcktes att någon på bandarkivet hade bockat i fel kolumn. Följden blev att Åberg & Möllberg blev så förbaskade att de bestämde sig för en ny serie. Till den uppfanns rockbandet Electric Banana Band, med Janne Schaffer som musikalisk motor. Resten är svensk TV- och nöjeshistoria.

"Svensk nöjeshistoria" är en beskrivning som gäller även för Lasse Åbergs övriga karriär. Han är grafikern, reklammannen, musikern och allkonstnären som framförallt under 1980-talet dessutom blev vår mest populäre filmpersonlighet, framför och bakom kameran. I synnerhet "Repmånad" (1979) och "Sälllskapsresan" (1980) blev med sin varma blågula humor enorma tittarsuccér.

T o m alt meister Ingmar Bergman föll för Åbergs Tati-inspirerade figurer och gav 1981 Åberg sitt eget mycket prestigefyllda filmpris. 1991 fick han en "Guldbagge", som det årets bästa manliga svenska skådis. 1978 mottog hart pressens pris vid Montreux-festivalen.

Några andra meriter: som reklamman har Åberg t ex vunnit ett "Guldlejon" i Cannes for bästa reklamfilm (1977). Hans teckningar och grafiska tryck har ställts ut i bl a Köpenhamn, New York och Tokyo. Han Är därtill poet, allmän entertainer och banjospelare. Hans motto är: Gör det enkelt for dig, eller få det åtminstone att se enkelt ut.

Kuriosa: Lasse Åberg är en inbiten samlare av Musse Pigg-prylar. Hemmet nordväst om Stockholm är rena museet över Walt Disneys figur.
Läs mer om Lasse Åberg

Klasse Möllberg, Banarne:
Började spela visor till gitarrkomp under gymnasietiden i Katrineholm. Flyttade till Göteborg i början av 1970-talet. Där blev pubar och nattklubbar arbetsområde och formatet en trio, bestående av klarinett, piano och gitarr.

Under Göteborgsperioden träffade Möllberg Lasse Åberg, som några kvällar satt in med trion, trakterande banjo. 1976 fick Lasse förfrågan från TV om att göra 10 program som skulle sändas runt julen. Lasse tackade ja och "Trazan och Banarne" var födda. Strax därpå bildades en ny "rockgrupp"; Electric Banana Band (EBB).

Förutom några framträdanden med EBB varje år sysslar Klasse Möllberg numera till 99% med "vuxenunderhållnining". Ofta innebär detta, som Klasse uttrycker sig, att han är musikalisk toastmaster vid företagsarrangemang, tar del i planering, idéer och genomförande. Förutom framträdanden ensam med gitarr spelar Klasse även med diverse orkestrar; Cocos, Bortalaget, Kurt-Erik Holmqvists, m fl. Även jobb för utländska åskådare, på engelska, ingår i repertoaren.

Kuriosa: Har tagit svensk, fransk och amerikansk skidlärarexamen och har under fyra år arbetat i den amerikanska skidorten Vail. 1978 var han med och startade skidtävlingen "Skistar", som arrangeras på ett antal av de svenska skidorterna. Är författare av fyra kokböcker under namnet Klasse Kock.

Janne Schaffer, Zebran:
Började den musikaliska "banan" med Lasse Åberg i mitten av 1970-talet med "Öronpaj". Skrev sedan "Balla Trazan Apansson", signaturen till "Trazan och Banarne", en låt som blev den första "singeln" från serien. Har sedan tillsammans med Trazan varit musikalisk upphovsman till de flesta låtarna: "Banankontakt", "Olyckans sång", "Zvampen" m fl. Har även varit musikproducentansvarig.

Motto: Fantasi; deltar i en fantasiorkester med fantasikostymer och fantasigager. Ser på Electric Banana Band som en blandning av installation och performance.

Uppväxt: I Storstadsdjungeln. Använder ofta tunnelBANAN....

Meriter utanför djungelverket: Spelat med ABBA, Ted Gärdestad, Robert Broberg, Cornelis Wreeswijk, Toto, Björn J:son Lindh, Just D, m fl. Kuriosa: Har fått privatlektion i reggae av Bob Marley (1972), har spelat i Montreux med Stan Getz/ Dexter Gordon/ Hubert Laws /George Duke m fl (1977), med Toto i Los Angeles (1978), i TV-programmet "Måndagsbörsen" med Phil Collins, och med Norrköpings Symfoniorkester.

Har gett tennisspelaren Vitas Gerulatis gitarrlektion och i slalom, besegrat en annan tennisspelare; Ove Bengtsson. Har kompat Astrid Lindgren och Zarah Leander på akustisk gitarr i TV. Har skrivit en Iärobok i gitarr med Rune Gustafsson("Spela gitarr - så slipper vi"). Skrev 1985 barnmusikalen "Trollkarlen från Oz" med Barbro Lindgren för Dramaten. Har närvarat vid VM på skidor i Val di Fiemme 1991, OS i Albertville 1992, VM i Falun 1993 (skrev signaturlåten), OS i Lillehammer 1994.

Totalt l0 egna skivor, den senaste 1995. Fick 1989 Grammis for bästa instrumentala produktion. Har samplats bl a av Marky "Boogie Night" Wahlberg och amerikanska rapdrottningen Lady of Rage.
Läs mer om Janne Schaffer

Peter Ljung, Pantern:
Har mer än 20 år spelat klaviatur på mängder av plattor och turnéer med artister som Magnus Uggla, Mikael Rickfors, Janne Schaffer och Jojje Wadenius.

Tillbaka till 1:a sidan

[Startsidan] [Historik] [Produkter] [Djungeltrumman]
[Djungelvrål] [Turné] [Banankontakt] [Länkar] [Ringsignaler]